Idag har jag samlat husmorspoäng genom att baka matbröd *fniss*
Självklart blev jag tvungen att föreviga både bröd och deg.
Jag har modifierat grundreceptet lite genom att byta ut en del av vetemjölet mot kruskakli för att på så vis få ett lite grövre bröd.
Gott bröd som är busenkelt att baka!
Katarinas kruskaklibröd
50g (1pkt) jäst
10 dl vatten, 37 grader (fingervarmt)
1 msk salt
100g (ca 3dl) vetekli
100g (ca 3 dl) kruskakli
1,9l vetemjöl
1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt de övriga ingredienserna, men spar 1dl vetemjöl till utbakningen.
2. Arbeta degen kraftigt (t ev mer mjöl) tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter.
3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i ca 4 delar, forma dem. Lägg dem i en smord (eller använd bakplåtspapper) långpanna.
4. Pensla smältfett eller olja mellan bröden så lossnar de lättare från varandra. Låt dem jäsa övertäckta med bakduk, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter.
6. Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Lycka till!